poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco
 


Przepisy kulinarne

Dziczyzna na gorąco




"Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów."

Pan Tadeusz, księga IV


Dziczyzna czyli mięso z dzikich zwierząt, była kiedyś wyłącznym pożywieniem człowieka. W miarę postępu cywilizacji ludzkość urozmaicała i wzbogacała swój jadłospis, jednak jeszcze przez tysiąclecia potrawy z dziczyzny odgrywały dominującą rolę wśród dań mięsnych zarówno pod strzechą, jak i w pałacach. Dziś dziczyzna trafia na stoły nie tylko po efektownym polowaniu myśliwych, to nie tylko dania goszczące w kuchniach leśniczówek, to przede wszystkim dania wytworne, kunsztowne i eleganckie.

 

 




Polityka Prywatnosci | Dziczyzna na gorąco