poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / cietrzewie z kasztanami

Cietrzewie z kasztanami

Składniki:

pół szkl. bulionu mieszanego

200 g kasztanów jadelnych

2 cietrzewie

4 łyżki masła

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany

sól

pieprz

liść laurowy

2-3 ziela angielskie

olej

1 szklanka wrzątku

Sposób przygotowania:

Cietrzewie dobrze oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie lekko skropić olejem. W naczyniu ułożyć cietrzewie. Dodać ziele i liść laurowy. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Wstawić naczynie z mięsem do piekarnika. Piec ok. pół godziny. Mięso co kilka minut obracać, w razie mocnego przypiekania dolać odrobinę wody. Polewać wytopionym sokiem. Śmietanę wymieszać z bulionem. Zalać cietrzewie. Naczynie przykryć. Wstawić znów do piekarnika. Dusić aż cietrzewie będą miękkie.
Kasztany opłukać. Sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki. Masło roztopić. Połąćzyć z mlekiem. Zalać obrane kasztany. Ugotować.
Cietrzewie ułożyć na talerzu. Polać sosem z kasztanów.



Polityka Prywatnosci | Cietrzewie z kasztanami