poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / dzik w jarzynach

Dziczyzna w jarzynach


Potrzebne składniki:

50 dag mięsa dzika

15 dag pieczarek

1 marchew

1 pietruszka

seler

cząber

1 cebula

odrobina soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka mąki

tłuszcz do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Sposób przygotowywania:

Mięso z dzika należy pokroić w paski. Następnie należy przygotować marynatę: oprószyć mięso przyprawami, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Jarzyny, cebulę, pieczarki kroimy na paski i obsmażamy na maśle. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru. Skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i wodą. Dusimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym smażymy następnie mięso. Dusimy wszystko około pół godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Dodajemy jarzyny i grzyby, dokładnie mieszamy i dusimy razem około 20 minut. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę, którą wcześnie należy zmieszać z mąką. Dokładnie mieszamy i gotowe!


Smacznego!


Polityka Prywatnosci | Dzik w jarzynach