poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / mięso gołębie

Mięso gołębi

Potrawy z gołębi, nie są tak często spotkane na polskich stołach jak na przykład potrawy z drobiu. Być może dlatego że wciąż trwają nieustające dyskusje na temat humanitarności zabijania gołębi hodowlanych w celach konsumpcyjnych. Jedni twierdza, że nie jest to zgodne z prawem, że gołębie są pod szczególna ochroną, inni, że są ptactwem podobnie jak na przykład kaczki, które również można hodować w celach konsumpcyjnych.

Rosół z gołębia podawany jest w wielu światowych i bardzo znanych restauracjach, także nie jest to raczej praktyka zabroniona. Rosół z ptactwa jest dużo bardziej zdrowy niż tradycyjny rosół drobiowy. Tłuszczu jest przede wszystkim dużo mniej a dodatkowo jest zdrowszy, mniej kaloryczny.

Gołębie nie są dostępne na rynku handlowym. Jedynym sposobem na pozyskanie gołębi w celach konsumpcyjnych jest własna hodowla. Z gołębi można również wykonywać inne potrawy. Pediatrzy zalecają mięso gołębi jako bardzo dobre dla malutkich dzieci uczących się dopiero nowych smaków i nowych potraw. Mięso gołębie nie alergizuje.


Polityka Prywatnosci | Golebie