poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / gulasz leśny


Gulasz leśny




Składniki

0,5 kg dziczyzny

20 dag suszonych grzybów

10 dag śliwki suszonej (bez pestki)

0,2 l bulionu grzybowego

2 łyżki śmietany

30 dag masła

30 dag maki

0,5 kieliszka czerwonego wina

2 łyżki miodu

oliwa

jałowiec, kilka liści laurowych, starte goździki, odrobina szafranu

sól. pieprz



Sposób przygotowania

Dziczyznę pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojoną śliwkę, grzyby, 2 łyżki oliwy, jałowiec, liście laurowe, goździki i szafran. Po 3 min gotowania wrzucić pokrojoną dziczyznę. Mięso dusić w wywarze do miękkości, dolewając co pewien czas czerwone wino. Gdy dziczyzna jest gotowa, dodać miód.

Przygotować z masła i mąki zasmażkę. Rozprowadzić ją w filiżance bulionu. Połączyć z resztą. Następnie dodać śmietanę (również wcześniej rozprowadzoną w bulionie). Posolić i popieprzyć do smaku.

Gulasz nałożyć na talerz pod kaszę gryczaną, tak aby kasza nabrała jak najwięcej aromatu dziczyzny i śliwki. Całość potrawy posypać grzybami, podawać z pomidorami w śmietanie.





Polityka Prywatnosci | Gulasz leśny