poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / pieczona dzika kaczka


Pieczona dzika kaczka


Składniki:

1 kaczka
3 łyżki margaryny lub smalcu
sól

Marynata:
szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
5 małych cebul
pietruszka
marchew
kawałek selera
pieprz
listek laurowy
5 ziaren jałowca

Rosół:
podroby kacze
trochę włoszczyzny
łyżka mąki
sól




Sposób przygotowania:

Kaczkę oczyścić 

Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni

Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzec solą, nóżki wsunąć w nacięcie kieszonki, włożyć do brytfanny obkładając marynowanymi cebulami. Poolać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą.

Z podrobów i jarzyn ugotować esencyjny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami.




Polityka Prywatnosci | Pieczona dzika kaczka