poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / karkówka z dzika


Karkówka z dzika


Składniki:

1 kg karkówki z dzika (jednolity kawałek),
5 dag smalcu,
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec,
ziele angielskie,
rozmaryn,
majeranek),
2-3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.

Zalewa:
1/2 l wody,
150 ml octu,
15 dag cebuli,
po parę ziaren ziela angielskiego i jałowca,
1-2 listki laurowe.

 


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody.

Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą, przyprawami, ochłodzić.

Mięso włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7 st. C) na 2-3 dni, w tym czasie parę razy obrócić mięso w zalewie. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć, powycierać ściereczką.

Przyprawy zmiażdżyć, czosnek rozetrzeć z solą. Z mięsa wyluzować kości i wykorzystać je do zup. Mięso natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i czosnkiem i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Tłuszcz rozpuścić w brytfannie lub na blaszce, położyć mięso i wstawić do gorącego piekarnika (można piec bez dodatku tłuszczu, wówczas mięso owinąć w arkusz folii aluminiowej i włożyć do piekarnika do pieczenia).

Pieczeń tę można podawać na gorąco z dodatkiem frytek i ostrych surówek. Lepiej jednak smakuje na zimno, pokrojona w cienkie plastry z dodatkiem chrzanu.



Polityka Prywatnosci | Karkówka z dzika