poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / kiełbasa z dziczyzny

Kiełbasa z dziczyzny


Parzoną kiełbasę z dziczyzny bardzo łatwo jest zrobić, jednak bez znajomości kilku konkretnych szczegółów bardzo łatwo jest również ja zepsuć. W kiełbasie białej parzonej najważniejsza jest soczystość. Po ugotowaniu kiełbasa musi zachować miękkość i soczystość a nie stać się twarda i sucha po wystygnięciu.

Zdradzamy więc sekret, co zrobić by nasza parzona kiełbasa z dziczyzny zawsze była soczysta i miękka. Zasada numer jeden: nigdy nie gotuj kiełbasy za pierwszym razem. Zanim kiełbasa po raz pierwszy zacznie wrzeć, należy ją sparzyć gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.

Wykonaną kiełbasę należy zanurzyć w wodzie i postawić na gaz. Następnie poczekajmy kiedy woda dosyć mocno się podgrzeje ale nie zagotuje. Kiełbasa w tym momencie powinna być już lekko ścięta. Nie doprowadzając wody do zagotowania, wyłączamy gaz, przykrywamy garnek pokrywkę i odstawiamy na kilkanaście minut. Tak przygotowane peta kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego z zamknięciem, podlewamy do połowy woda z gotowania i wkładamy do piekarnika posypując wcześniej dosyć mocno kminem i majerankiem.



Polityka Prywatnosci | Kielbasa