poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / kotlety mielone z dzika

Kotlety mielone z dzika


Składniki:

1 kg drobnego mięsa z dzika
1 jajko
1/2 suchej bułki
1 cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
smalec
przyprawy do smaku: kolendra, majeranek, tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić maszynka do mielenia mięsa - użyć grubego sitka. Do mięsa dodać przyprawy. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Bułkę namoczyć w miseczce z wodą. Odcisnąć i przełożyć do mięsa. 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa cebulę, czosnek i wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Resztę cebuli pokroić w tzw. piórka, pozostały czosnek w plasterki. Na patelnię włożyć odrobinę smalcu. Podsmażyć na złoty kolor cebulę i czosnek, przełożyć na miseczkę - będzie do przybrania. Na patelnię ponownie włożyć odrobinę smalcu. Z mięsa formować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć. Gotowe Kotlety przełożyć na półmisek, posypać wcześniej usmażoną cebulką z czosnkiem.


Polityka Prywatnosci | Kotlety mielone z dzika