poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / duszony królik


Królik duszony w cebuli i w pomidorach




Składniki :

80 dag królika (comber lub skoki)

1 1/2 łyżki szałwii z rozmarynem, bazylią i estragonem

1 ząbek czosnku

20 dag cebuli

20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych

sól

pieprz

4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem


Sposób przygotowania:

Mięso królika umyć, osuszyć, natrzeć rozkruszonymi przyprawami ziołowymi, ułożyć w misce, skropić sokiem wyciśniętym przez praskę z czosnku, przykryć. Postawić w lodówce na kilka godzin. Następnie pokrajać na porcje i ułożyć je na patelni pokrytej powłoką typu teflon. Obrumienić, posolić.

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Obrumienione mięso włożyć do rondla, przekładając cebulą, skropić kilkoma łyżkami wrzącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże przed obraniem sparzyć wrzącą wodą. Pokroiać w kostkę, dodać do miękkiego mięsa, dusić do czasu rozgotowania się pomidorów; ok. 1/3 płynu powinno odparować.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką z koperkiem.

Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych (1-2 na porcję) i z surówkami z sałaty, cykorii albo kapusty.

Przyrządzonego w ten sposób królika można także podawać na zimno z sałatką z fasolki szparagowej.


Polityka Prywatnosci | Duszony królik