poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / pieczona szynka z daniela

Pieczona szynka z daniela



Składniki:

600 g szynki z daniela bez kości

50 g słoniny

250 g boczniaków

1-2 szkl. białego, wytrawnego wina

1 łyżeczka mąki

tłuszcz

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa myśliwska


Słoninę pokroić w cienkie słupki. Szynkę z daniela obrać z błon, umyć. W mięsie zrobić delikatne nacięcia i włożyć w nie pokrojoną słoninę. Całe mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą myśliwską. Pozostawić w lodówce ok. 2-3 godzin. Po tym czasie wyjąć, oprószyć mąką. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso na złoty kolor. Podlać winę, przykryć i dusić do miękkości. Co jakiś czas sprawdzać poziom płynów w garnku. W razie potrzeby podlewać odrobiną wina. Boczniaki oczyścić, pokroić w paski. Podsmażyć na patelni i pod koniec duszenia przełożyć do mięsa. Całość jeszcze chwilę pogotować. Szynkę z daniela podawać pokrojoną w plastry i polaną sosem z grzybami.
Polityka Prywatnosci | Pieczona szynka z daniela