poradnik myliwego / dziczyzna na gorco / dziczyzna wdzona / schab z dzika wdzony

Schab z dzika wędzony na zimno



 
Wędzenie schabu z dziczyzny wymaga poświęcenia wiele czasu i posiadania wiedzy na ten temat. Cały proces wędzenia trwa bowiem ok 8 dni i wiedzy na temat dokładnych proporcji czasu przebywania mięsa w wędzarni. Warto jest więc zapoznać się z naszymi wskazówkami.



Schab z dzika należy przed wędzeniem zapeklować. W tym celu przygotowujemy 2 kg schabu, dokładnie go myjemy i odsączamy z wody .Mięso wkładamy do naczynia w którym będziemy peklować mięso. Można użyć także zwykłego foliowego worka. Mięso zalewamy marynata i odkładamy do lodówki na trzy dni.
Po trzech dniach mięso należy wyjąc z lodówki, dokładnie wyczyścić z marynaty, z przypraw i osuszyć. Tak przyrządzone mięso wieszamy na dwa dni w  miejscu chłodnym i przewiewnym.



Kiedy mięso obeschnie, możemy zacząć wędzenie. W tym celu wieszamy nasz schab w zimnym dymie o temperaturze 25 stopni Celsjusza. Zasada wędzenia jest taka, ze mięso wędzimy co dziesięć godzin przez dwie godziny.

Marynaty do wędzenia dziczyzny mogą Państwo znaleźć na naszej stronie w dziale „marynaty do dziczyzny”.

Polityka Prywatnosci | Schab