poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / zając w śmietanie

Zając w śmietanie

Składniki:

450 g udźca zajęczego

450 g combra zajęczego

200 ml śmietany

40 g masła

40 g smalcu

1,5 szkl. wywaru mięsnego

30 g mąki

2 szkl. wody

3/4 szkl. octu

1 cebula

1 mała pietruszka

1 duża marchew

1 mały seler

przyprawy: sól, pieprz mielony i ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Pietruszkę, marchew i seler obrać i umyć, pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę. Dodać ocet, 4 sztuki ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i pokrojoną w grube plastry cebulę. Chwilę pogotować. Comber i udziec z zająca umyć. Przełożyć do wysokiego naczynia lub brytfanny. Obłożyć plastrami warzyw i zalać wodą z octem i przyprawami. Przykryć. Mięso pozostawić na 48 godzin w dość ciepłym miejscu. Po tym czasie mięso odsączyć. Posypać solą i pieprzem oraz mąką. Na patelni dobrze rozgrzać smalec. Obsmażyć mięso. Przełożyć zrumienionego zająca do naczynia żaroodpornego. Zalać wywarem mięsnym (ok. 1 szkl.) i tłuszczem ze smażenia. Wstawić do piekarnika i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dosypać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją resztą wywaru. Połączyć z sosem powstałym z pieczenia mięsa oraz ze śmietaną.
Polityka Prywatnosci | Zając w śmietanie