poradnik myśliwego / dziczyzna na gorąco / zrazy z dzika

Zrazy z dzika

Składniki:

1 kg szynki z dzika

2 cebule

10 śliwek suszonych bez pestek

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

0,5 szkl. octu 10%

2,5 szkl. wody

2 liście laurowe

2 ziarna jałowca

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu czarnego

sól

pieprz mielony

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować: wodę, ocet, obraną i przekrojoną na ćwiartki 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Pogotować chwilę. Odstawić do wystudzenia. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. W garnku ułożyć mięso, zalać zimną zalewą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 dni. Śliwki dobrze namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso osuszyć i pokroić w plastry 1,5 - 2 centymetry. Oprószyć pieprzem, solą, mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso, przełożyć do garnka. Podlać odrobinę wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę zeszklić, dodać śliwki, chwilę dusić, dodać do mięsa. Całość pozostawić na ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać odrobiną wody.
Polityka Prywatnosci | Zrazy z dzika